Uncategorized

Există și dileme morale legate de înghețarea embrionilor

Există și dileme morale legate de înghețarea embrionilor

1. Stimularea ovariană

Primul pas este stimularea ovariană. Acest lucru este necesar pentru a declanșa ovarele să elibereze mai multe ouă, mai degrabă decât un singur ou care este de obicei eliberat ca parte a unui ciclu lunar tipic. Furnizorul dumneavoastră vă va recomanda medicamente care ajută la stimularea ovarelor și la prevenirea ovulației premature. Acestea vor ajuta la asigurarea unui mediu ideal pentru succes în timpul extragerii ouălor.

În această etapă, furnizorul dumneavoastră vă va monitoriza îndeaproape sănătatea. Acestea pot include teste de sânge pentru a vedea cum răspundeți la medicamentele care stimulează ovare și teste pentru a vă verifica nivelul de estrogen. Alte teste vor consta într-o ecografie vaginală pentru a monitoriza dezvoltarea foliculilor (sacii în care se maturizează ouăle). Odată ce foliculii sunt gata pentru extragerea ovulelor, se administrează o injecție pentru a ajuta ouăle să se maturizeze.

2. Recuperarea ouălor

Al doilea pas al procesului de congelare a ouălor este recuperarea. Acest lucru se face la cabinetul furnizorului dumneavoastră sub sedare. Mai multe ouă, până la cincisprezece pe ciclu, sunt îndepărtate în timpul extragerii. Studiile sugerează că cu cât sunt mai multe ouă extrase în timpul acestui pas, cu atât sunt mai mari șansele de succes a sarcinii și a nașterii.

3. Înghețare

Etapa finală, congelarea sau vitrificarea, are loc la scurt timp după ce extragerea ovulelor este completă. Odată congelate, ouăle sunt depozitate în rezervoare de azot lichid într-un laborator de embriologie până când sunteți gata să le utilizați.

De ce ar trebui să luați în considerare congelarea ouălor?

Există mai multe motive pentru care cineva ar putea dori să-și înghețe ouăle. Unele dintre cele mai frecvente includ factori din viața cuiva care îi pot împiedica să aibă un copil în viitor prin concepție naturală, inclusiv afecțiuni medicale, intervenții chirurgicale de afirmare a sexului și vârstă.

Nu este nevoie de spermă

Congelarea ovulelor poate fi o opțiune pentru persoanele dintr-o relație de același sex sau pentru cei care au avut (sau iau în considerare) proceduri chirurgicale de afirmare a sexului care vor opri producția naturală de ouă. În aceste cazuri, ouăle pot fi recoltate și congelate înainte de a începe tratamente hormonale care vor schimba funcția sistemului reproducător. În cazul relațiilor între persoane de același sex, ouăle congelate pot fi folosite pentru a obține o sarcină fără un partener de sex masculin.

Flexibilitate

Unele femei pot decide să-și înghețe ouăle pentru a permite sarcina la o dată ulterioară. În lumea corporativă de astăzi, multe femei aleg cariera în locul copiilor, așteptând să aibă copii până când vor avea o carieră de succes. De asemenea, unele femei pot întârzia sau chiar decide să nu „se stabilească” cu un partener romantic. Din păcate, pe măsură ce o femeie îmbătrânește, calitatea și cantitatea de ouă sănătoase și viabile scade. Congelarea ouălor la o vârstă mai fragedă permite opțiunea de sarcină atunci când doriți, indiferent de starea relației dvs. actuale.

Mai ușor https://dietoll-official.top/ro/realizarea-si-mentinerea-cetozei-un-ghid-cuprinzator/ de reprodus

Înghețarea ovulelor este primul pas în FIV pentru mulți oameni, dar prima rundă de FIV nu are întotdeauna succes. Din acest motiv, femeile vor finaliza adesea proceduri multiple de extragere a ovulelor pentru a se asigura că au cele mai semnificative oportunități de succes.

Preocupări medicale

Unul dintre motivele cheie pentru care cineva poate alege să-și înghețe ouăle se datorează unei preocupări medicale sau unui tratament medical care le poate afecta fertilitatea. De exemplu, anumite boli autoimune, anemia cu celule falciforme, chimioterapie, radiații, endometrioză sau altă procedură chirurgicală care ar putea dăuna sau deteriora ovarele.

Dezavantajele congelării ouălor

Deși există multe beneficii potențiale ale congelarii ouălor, există și dezavantaje și riscuri asociate cu procedura și sănătatea ouălor congelate. Înainte de a alege congelarea ouălor, veți dori să discutați potențialele dezavantaje cu furnizorul dvs., astfel încât să puteți înțelege dacă congelarea ouălor este cea mai bună cale pentru dvs.

Mai fragil

Procesul de congelare și dezghețare a ouălor nu este perfect. Nu toate ouăle recoltate vor supraviețui procesului de congelare și dezghețare. Ouăle sunt fragile și nu este neobișnuit să pierzi mai multe ouă în timpul decongelarii. Studiile arată că între 25% și 40% din ouă se pierd în timpul decongelarii.

Șanse mai mici de sarcină

Adesea sunt necesare mai multe ouă pentru a avea un embrion de succes din cauza pierderii ouălor în timpul înghețării, decongelării și transferului. Din acest motiv, șansele unei sarcini de succes din ouă congelate sunt mai mici decât în ​​cazul altor metode. Studiile sugerează că fiecare ovul înghețat de o femeie are o șansă de 4,5% și 12% de a se dezvolta într-un făt sănătos purtat la termen.

Congelarea embrionilor – cum se face?

Etapele inițiale ale înghețării embrionilor sunt aceleași ca și cele pentru înghețarea ouălor. Cele două procese diferă deoarece ouăle sunt lăsate nefertilizate atunci când sunt înghețate, iar embrionii sunt fertilizați. Pentru a crea un embrion, un specialist numit embriolog va folosi unul (sau mai multe) dintre ovulele recoltate în timpul preluării ovulelor și îl va fertiliza cu spermă de la un donator sau un partener. Înainte de înghețare, embrionul este observat timp de cinci până la șapte zile în timp ce crește. După această perioadă inițială de monitorizare, un embrion poate fi testat pentru anumite condiții genetice și clasificat pentru a determina care este cel mai probabil să producă o sarcină viabilă atunci când este implantat.

În acest moment, embrionii foarte gradați sunt înghețați printr-un proces similar folosit pentru a îngheța ouăle. În timpul procesului de vitrificare pentru un embrion, apa din celulă este înlocuită cu un fluid protector, iar azotul lichid este folosit pentru a îngheța rapid embrionul. Acest lucru previne formarea cristalelor de gheață, care ar putea deteriora embrionul.

Ar trebui să vă înghețați embrionii?

La fel ca și congelarea ouălor, congelarea embrionilor are mai multe avantaje, dintre care unele o fac preferabilă înghețarii ouălor.

Șanse mai mari de sarcină

După cum sa menționat mai sus, atunci când ouăle sunt înghețate, mai multe se pierd în mod obișnuit în timpul înghețării, decongelării sau implantării. Deoarece ouăle sunt congelate nefertilizate, este imposibil să știi dinainte dacă ovulul este sănătos. Cu embrionii congelați, aveți o șansă mai mare (până la 95%) de a transfera ouă sănătoase, fertilizate, ceea ce vă îmbunătățește șansele de sarcină.

Conservare mai lungă

Un ou este o singură celulă în comparație cu un embrion, care este format din sute de celule. Deși procesul de congelare este în esență același pentru ou și embrion, structura embrionului este mai puternică, ceea ce înseamnă că este mai probabil ca embrionul să rămână sănătos în timp ce este congelat și în timpul dezghețului.

Fertilizat cu mai mult succes

Înghețarea unui embrion, mai degrabă decât a unui ovul, vă ajută să înțelegeți mai bine câte ouă fertilizate aveți pentru utilizare ulterioară. Când îngheți doar ouăle, este imposibil să știi câte vor fertiliza cu succes. Cu embrioni, știți deja câți sunt fertilizați înainte de a avea loc înghețarea.

Dezavantajele înghețării embrionilor

În comparație cu congelarea ouălor, există câteva dezavantaje la congelarea embrionilor pe care ar trebui să le luați în considerare înainte de a decide care proces este cel mai bun pentru ei.

Necesită spermatozoizi

Crearea unui embrion necesită spermă. Aceasta înseamnă că opțiunile unei femei sunt puțin mai limitate când vine vorba de când și cum să folosească ouăle. De asemenea, înseamnă că un partener sau un donator trebuie să facă parte din procesul inițial. Acest lucru poate deveni o complicație dacă un cuplu îngheață embrioni și ulterior se separă.

Dilema morala

Există și dileme morale legate de înghețarea embrionilor. În unele credințe, un embrion este considerat viață, ceea ce adaugă complexitate procesului de luare a deciziilor în cazul în care trebuie sau alegeți să aruncați embrioni suplimentari.

În cele din urmă, nu există un răspuns „corect” pentru care procedură este alegerea mai bună. Alegerea ideală este cea care se potrivește cel mai bine nevoilor dvs. actuale și obiectivelor viitoare de planificare familială. Ambele sunt opțiuni viabile pentru a întemeia o familie la o dată ulterioară. Cel mai bine este să lucrați direct cu specialistul în sănătatea reproductivă pentru a afla mai multe despre fiecare procedură, astfel încât să puteți face cea mai bună alegere pentru dvs.

Norovirusul este o boală infecțioasă cauzată de un grup de viruși foarte contagioși care se răspândesc prin alimente, apă, suprafețe sau obiecte contaminate și prin contact direct cu o persoană infectată.

Recomandări cheie:

  • Norovirusul este o infecție foarte contagioasă cauzată de un grup de viruși. Infecția cu acești virusuri este cea mai frecventă cauză a gastroenteritei acute la om.
  • Majoritatea oamenilor iau norovirus din alimente sau apă contaminate. De asemenea, se poate răspândi prin atingerea suprafețelor contaminate sau contactul direct cu o persoană infectată.
  • Simptomele încep de obicei la 12-48 de ore după expunere și includ de obicei diaree apoasă și vărsături. Pot apărea și alte simptome, cum ar fi durerea abdominală.
  • În cele mai multe cazuri, infecția cu norovirus dispare cu îngrijirea la domiciliu în aproximativ una până la trei zile.

Infecția cu acești virusuri duce la gastroenterită acută la om și poate apărea la persoanele de orice vârstă. Simptomele apar de obicei la 12-48 de ore după expunerea la virus și majoritatea oamenilor se recuperează complet cu un tratament la domiciliu în aproximativ una până la trei zile.

Ce sunt norovirusurile?

Norovirusurile sunt un grup de viruși foarte contagioși care provoacă infecția cu norovirus. Multe tipuri de norovirusuri pot infecta oamenii și oricine se poate infecta cu ei. Odată infectați, norovirusurile pot îmbolnăvi oamenii de o boală intestinală (tractului digestiv) numită gastroenterită.

Gastroenterita este un termen general pentru inflamația stomacului și a intestinelor. Uneori este denumită și toxiinfecții alimentare. Oamenii o numesc, de asemenea, „gripa stomacală”. Cu toate acestea, nu are legătură cu gripa, o boală respiratorie cauzată de virusurile gripale.

Există multe cauze ale gastroenteritei, dar aceasta apare cel mai adesea din cauza infecției cu anumiți viruși, bacterii (cum ar fi E. coli) sau paraziți. Când virușii o provoacă, este cunoscută sub numele de gastroenterită virală. Când bacteriile o provoacă, este cunoscută sub numele de gastroenterită bacteriană.

Gastroenterita virală este o boală acută, ceea ce înseamnă că începe brusc și durează o perioadă scurtă de timp. La nivel global, norovirusurile sunt cea mai frecventă cauză a gastroenteritei acute.

Cum se răspândește norovirusul?

Norovirusul se găsește în fecalele (scaunul) sau în vărsăturile unei persoane infectate și se răspândește rapid și ușor între oameni . Alimentele, apa, suprafețele și obiectele pot fi contaminate cu particule minuscule de fecale sau vărsături care nu pot fi văzute și pot pătrunde în corpul altei persoane în următoarele moduri:

  • Înghițirea alimentelor sau a apei contaminate.
  • Introducerea mâinilor nespălate în gură după atingerea suprafețelor sau a obiectelor contaminate.
  • Punerea mâinilor nespălate în gură după contactul direct cu o persoană infectată (de exemplu, după strângerea mâinii sau după ce ai împărțit ustensilele de mâncare cu o persoană infectată).

Majoritatea oamenilor se infectează cu norovirus prin alimente sau apă contaminate cu fecale sau vărsături.

Contents