healthblog

Vakcina Oktatási Központ a Philadelphiai Gyermekkórházban.

Vakcina Oktatási Központ a Philadelphiai Gyermekkórházban.

A való világban mindhárom lövés rendkívül hatékonynak bizonyult. Az Egyesült Államokban COVID-19-vel kórházba kerülteknek mindössze 3%-a részesült beoltásban; A Centers for Disease Control and Prevention szerint 97%-uk nem.

A J&J vakcina több áttöréses fertőzést eredményez?

Nem világos azonban, hogy valamelyik vakcina több áttöréses esetet okoz-e, mint a többi, mondta Dr. Paul Offit. aki a Philadelphiai Gyermekkórház Vakcina Oktatási Központját irányítja.

Offit azt mondta, hogy jobban aggódik amiatt, hogy a CDC nem állítja elő és nem adja ki ezeket az információkat, mint magát a J&J vakcinát. "A CDC-nek tudnia kell ezt" – mondta.

Ezen információk hiányában az emberek, akik megkapták a J&J vakcinát, azon töprengenek, hogy biztonságban vannak-e.

Áttörő fertőzések: A COVID-19 ellen teljesen beoltottak megfertőződhetnek, de a súlyos betegségek ritkák: „A világon semmi sem 100%-os”

"A szabadtéri tevékenységeim mellett több dolgot szeretnék csinálni, de túlságosan félek!" – mondta Jill Oliver, a Colorado állambeli Boulderből származó J&J címzett.

A családjában mindenki megkapta a Pfizer-BioNTech vagy a Moderna vakcinát, és biztonságban érzi magát, de mivel Oliver attól tart, hogy kevésbé védett, továbbra is maszkot visel, még otthon is.

"Az oltások összehasonlítása bonyolult" – mondta e-mailben Hannah Sally, az Informa Pharma Intelligence vezető epidemiológusa, egy üzleti információszolgáltató. A kísérleteket különböző időpontokban végzik, amikor a különböző változatok vannak túlsúlyban.

A CDC adatai szerint december óta országszerte közel 340 millió adag COVID-19 vakcinát adtak be: 187 millió adag Pfizer-BioNTecn, 137 millió adag Moderna és 13 millió adag J&J.

A J&J vakcina több mellékhatással és kevésbé változatos védelemmel jár?

Számos mellékhatás jelentkezett a J&J vakcinával, amelyek úgy tűnik, a másik kettőnél nem jelentkeznek.

Csatlakozzon a Welltone közösséghez, és helyezze előtérbe jólétét – kezdje a https://welltone-website.com/hu/ oldalon.

Július 19-ig 39-ről számoltak be olyan emberekről, akik ritka véralvadási betegségben, thrombocytopenia szindrómával járó trombózisban vagy TTS-ben szenvedtek, legtöbbjük a J&J vakcina beadását követő egy-két héten belül. Az állapot súlyos vérrögképződést jelent, gyakran az agyban, valamint a vérlemezkék alacsony szintjét, amelyek elősegítik a vér alvadását, és belső vérzést okozhatnak. A legtöbb eset 30-as és 40-es éveiben járó nőknél fordult elő.

Ezenkívül körülbelül 100 embernél, többségükben 50 év feletti férfiaknál diagnosztizáltak Guillain-Barré-szindrómát a J&J injekció beadása után 42 napon belül, bár az ok-okozati összefüggést nem bizonyították. A Guillain-Barré más oltások után is előfordult, és – nagyobb arányban – olyan vírusfertőzések kapcsán, mint a COVID-19. Ezzel az állapottal az immunrendszer károsítja az idegsejteket, izomgyengeséget és néha bénulást okozva. A legtöbb ember teljesen felépül, bár az esetek végzetesek is lehetnek.

Bár a J&J tanulmányai azt mutatják, hogy az oltóanyaguk folyamatos védelmet nyújt a legtöbb ismert változat ellen, egy ezen a héten online közzétett, de szakértői értékelésen még nem kapott tanulmány azt sugallta, hogy kevésbé hatékony a delta változat ellen. A New York-i Egyetem kutatói, akik megtagadták az interjút, azt találták, hogy a J&J vakcinát kapott emberek vérmintái kevésbé képesek semlegesíteni a delta-változatot, mint a Pfizer-BioNTech vagy Moderna oltást kapott emberek vére.

A laboratóriumi vizsgálatoknak ez a formája a védelemre utal, de nem olyan megbízható, mint annak kimutatása, hogy a vakcina hatást gyakorol-e az emberekre, mondták a szakértők.

Ráadásul, bár a J&J vakcina kevesebb antitestet tartalmaz, mint a többi, nem világos, hogy mennyi elég ahhoz, hogy az embereket megóvják a fertőzésektől – mondta Dr. Timothy Brewer, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem orvos- és epidemiológiaprofesszora.

A való világban "amennyire én tudom, a J&J továbbra is védelmet nyújt a súlyos betegségek ellen" – mondta Theodora Hatziioannou virológus, aki nem vett részt a vizsgálatban, de hasonló kutatásokat végez a New York-i Rockefeller Egyetemen. "Jelenleg a COVID-19 miatti kórházi felvételek túlnyomó többsége a be nem oltott lakosság fertőzései miatt következik be. Tehát (a J&J vakcinát) továbbra is érdemes bevenni."

Talán – mondta – a teljesítménybeli különbség a különböző lövésszámoknak köszönhető.

Két adag szükséges a Moderna vagy a Pfizer-BioNTech teljes oltásához. A kutatások kimutatták, hogy egyik adag sem véd túlságosan a változatok, például a delta ellen.

Eddig csak egy adag J&J injekciót javasoltak, bár a cég két adagos kezelést is tanulmányoz.

"Lehetséges, hogy ez a teljesítménykülönbség annak a ténynek köszönhető, hogy egyetlen lövésről van szó, és egy booster javítani fogja" – mondta Hatziioannou.

Azoknak, akik megkapták a J&J-lövést, kapjanak egy emlékeztetőt?

Ali Ellebedy, a St. Louis-i Washington Egyetem Orvostudományi Karának immunológusa azt mondta, hogy ha megkapta volna a J&J vakcinát, szeretne egy második oltást.

"Megerősítő immunizálást kapnék, ha csak egy adag J&J-t kaptam volna, lehetőleg valamelyik RNS-oltást" – mondta. "Lehet, hogy ez az erősítő nem feltétlenül szükséges ahhoz, hogy megvédjem a súlyos betegségektől, de alapvetően egy extra biztosítás."

Mások ódzkodnak a J&J felvételektől.

Dr. Leana Wen, egy sürgősségi orvos és egykori baltimore-i egészségügyi biztos elmondta, hogy néhány nagy kockázatú páciensét arra biztatta, hogy a J&J injekciót egyetlen adag Pfizer-BioNTech vagy Moderna segítségével kövessék.

De nincs olyan kutatás, amely megerősítené, hogy az injekciók keverése biztonságos – mondta Wen. Egyes embereknél a súlyos fertőzés kockázata meghaladhatja a vakcinák keverésének kockázatát, mondta.

A fiatalabbak és egészségesebbek számára Wen olyan intézkedéseket javasol, mint a társadalmi távolságtartás és a maszk viselése. Ő maga kapta meg a J&J vakcinát, és most kerüli a tömeget, és maszkot visel nyilvános beltéri helyiségekben.

Egyesek úgy vélik, hogy a boosterek egyáltalán nem tanácsosak, amíg nincs több adat.

Az Európában közzétett adatok azt sugallják, hogy az olyan mellékhatások, mint a láz, a karfájdalom és a fáradtság nagyobbak, ha vakcinákat kevernek. "Nincs olyan adat, amely azt mondaná, hogy jobb lenne egy mRNS-oltással emlékeztető oltást végezni" – mondta Brewer, az UCLA.

Az Egyesült Államok kormánya jelenleg senkinek nem ajánl emlékeztető oltást .

Offit azt mondta, hogy a biztonsággal és szükségletekkel kapcsolatos információk hiánya miatt egyelőre nem javasolna egy emlékeztetőt a J&J-t használók számára. – Szeretném látni ezeket az adatokat – mondta.

Lépjen kapcsolatba Karen Weintraubbal a kweintraub@usatoday.com címen és Elizabeth Weise-vel az eweise@usatoday.com címen.

Az USA TODAY egészségügyi és betegbiztonsági fedezetét részben a Masimo Foundation for Ethics, Innovation and Competition in Healthcare támogatása teszi lehetővé. A Masimo Alapítvány nem ad szerkesztői hozzájárulást.

A COVID-19 elleni oltási megbízások valósággá válnak az Egyesült Államokban azokban az államokban, amelyek határidőket határoznak meg a lakosok számára az oltás beadására.

Minden Washington DC-ben dolgozó egészségügyi dolgozónak csütörtökig meg kellett kapnia az első adagot, a tanároknak, a személyzetnek és a korai gyermekgondozóknak pedig november 1-ig teljesen be kell oltva lenniük. Kaliforniában a tanárok és az iskolai alkalmazottak, beleértve a gondnokokat, segédeket és buszsofőröket. , október 15-ig be kell oltani, vagy hetente kell tesztelni.

New Yorkban a kórházak és idősotthonok egészségügyi dolgozóinak tízezreinek kellett hétfőig beoltatniuk magukat, különben az állásuk elvesztését kockáztatták.

A megbízatások, amelyek Joe Biden elnök azon döntését követték, hogy minden szövetségi alkalmazottat meg kell kapniuk, megosztóak. Még ha egyes államok törvénybe is léptetik, mások betiltották őket. De a kormány által megkövetelt oltás – és az ellene fellépő visszahatás – nem újdonság az amerikai történelemben.

„Nincs olcsó, egyszerű vagy gyors megoldás”: A kórházak kiszorítják az oltatlan dolgozókat az 50 államra vonatkozó mandátum előzetese miatt

„Az oltóanyag-megbízások azóta léteznek, amióta oltóanyagaink voltak” – mondta Tegan Kehoe, a Paul S. Russell Orvostörténeti Múzeum orvostörténésze és múzeumi szakembere.

Himlőoltás: 1900-as évek eleje

George Washington tábornok volt az egyik első olyan vezető, aki mandátumot adott az Egyesült Államoknak, amikor megkövetelte csapatai beoltását a függetlenségi háború alatt, attól tartva, hogy a hadsereget megtizedeli a himlő – mondta Evan Hart, a Missouri Western State történelemtudományi adjunktusa. Egyetemi.

Bár volt kezdetben visszaszorítás, ez precedenst teremtett arra, hogy az oltások a fegyveres erők normájává váljanak.

„A katonaság megköveteli a csapatok vakcináit, mióta katonaságunk van” – mondta. "Ha katonaságra készülsz, az elvárás, hogy sok irányítást feladj… amikor a katonaságnál vagy, kapsz néhány lövést."

Bár a közegészségügyi tisztviselők mindenkit be akartak oltani, sokan nem voltak meggyőződve arról, hogy a himlő veszélyes betegség. A tisztviselők az oltási megbízásokra támaszkodtak, hogy biztosítsák a lakosság védelmét a himlő ellen.

A mandátumok államonként eltérőek voltak, hasonlóan a maihoz, ami a közegészségügyi szabályozás zavaros foltját hozta létre. Azokat az államokat, amelyek kötelezővé teszik a vakcinákat, a Legfelsőbb Bíróság 1905-ös Jacobson kontra Massachusetts ügyben hozott határozata támogatta.

„Ez azt jelenti, hogy a bíróságok nagyon készek voltak a helyi egészségügyi testületek által elfogadott közegészségügyi intézkedések fenntartására” – mondta Hart. „A kötelező védőoltás a kormány számára igazán hatékony eszközzé vált a himlő elleni küzdelemben.”

Ezzel az újonnan megszerzett hatósággal a közegészségügyi tisztviselők a bűnüldöző szervekkel felfegyverkezve házról házra járták a himlőoltást. Néhányan „hívatlanul és figyelmeztetés nélkül” jelentek meg „felkapott védőfelszerelésben”, szájuk és orruk körül gézzel, mondta Kehoe.

"Nem akarom elveszíteni a jó embereket": A munkáltatók vakcinázási megbízásai áttérít néhány munkavállalót, de nem mindenkit

Üzleti perspektívák a megbízással kapcsolatban: Egyes vállalkozások üdvözlik Biden oltási megbízását, míg mások aggódnak a költségek és a munkaerőhiányra gyakorolt ​​hatások miatt

„Bár nem volt fizikai érzéki kényszer, hatalmas hatalmi egyensúlyhiány volt, és ez nagy része volt a bizalmatlanság elvetésének” – mondta.

A 20. század elején megkezdett egészségügyi oktatási erőfeszítések az oltással szembeni tétovázás és rezisztencia csökkentésére törekedtek, de ez nem volt túl hatékony.

„Voltak esetek, amikor az oktatás zaklatásnak és leereszkedésnek tűnt” – mondta Kehoe. „A közegészségügyi tisztviselők az oltóanyag-rezisztenciát az emberek rasszizmuson és klasszicizmuson alapuló tudatlanságáért okolták.”

Polio vakcina: 1950-es évek

A gyermekbénulás eseteinek száma az 1950-es évek elején tetőzött, de minden nyáron megérkezett, és évente átlagosan több mint 35 000 embert tett rokkantságba évtizedeken keresztül, néha bénulást és halált okozva a Centers for Disease Control and Prevention szerint.

A köztisztviselők bezárták az uszodákat, mozikat, vidámparkokat és a nyári vakációhoz kapcsolódó egyéb helyeket.

A Rochesteri Egyetem Orvosi Központja szerint a rendkívül fertőző betegség fertőzött széklettel való érintkezés útján terjed, gyakran akkor, amikor a gyerekek nem mostak megfelelően kezet.

A Pittsburghi Egyetemen Dr. Jonas Salk által megalkotott gyermekbénulás elleni védőoltás 1954-ben bizonyult biztonságosnak és hatékonynak az ország történetének legnagyobb klinikai vizsgálata után, amelyben körülbelül 1,8 millió gyermek vett részt.

Bár gyerekek millióit oltották be iskolákban, rekreációs központokban és kórházakban, a közegészségügyi tisztviselők soha nem tették kötelezővé az oltást.

„A közegészségügyi tisztviselők azt tapasztalták, hogy nem kellett kötelezővé tenniük, mert a szülők annyira féltek a gyermekbénulástól, hogy éppen beoltatták gyermekeiket” – mondta Hart.

„Hosszú lesz az út”: Apja kifejlesztette a gyermekbénulás elleni védőoltást. Ezt gondolja a COVID-19-ről.

A szülők ijesztő képeket láttak lebénult gyermekekről a vastüdőben, és alig várták, hogy saját gyerekeiket beoltassák, még azelőtt, hogy a vizsgálatok biztonságosnak és hatékonynak találták volna.

Szakértők szerint egy országos oltási kampány segített meggyőzni az eleinte tétovázó szülőket. A National Foundation for Infantile Paralysis – mai nevén March of Dimes – az akkori leghíresebb celebek, például Lucille Ball, Desi Arnaz, Marilyn Monroe, Louis Armstrong, Grace Kelly és Elvis Presley segítségét kérte.

Contents